Publicerad den

Öppet brev till Facebook

Till:
Facebook
Att: Mr. Facebook
Malmtorgsgatan 8
111 51 STOCKHOLM

Kopia till:
Mr. Algoritm

Bäste Mr. Facebook!

Jag utgår ifrån att det var ett misstag att blockera mig från Facebook. Och att ni kommer att rätta ert misstag och häva blockeringen. Ni motiverar blockeringen med att jag skulle ha visat bilder och länkat till sidor innehållande ”nakenhet och sexuella aktiviteter”. (För 1 år sen! Varför kommer blockeringen först nu?)

För det inser ju alla med ett någorlunda sunt förnuft att en dokumentärfilm, som handlar om socialdemokraternas nazistiska förflutna, eller ett foto av en fullt påklädd pilgrim som sitter på en tågstation på väg till ett kloster i Assisi, inte innehåller nakenhet och sexuella aktiviteter.

Och att Facebook skulle förbjuda mig från att länka till filmen, därför att ni inte vill att folk skall få kännedom om socialdemokraternas nazistiska förflutna, bedömer jag som uteslutet. För även ni, Mr. Facebook, tar väl avstånd från nazism och rasbiologi? Eller… ?

Möjligen kan Mr. Algoritm ha missförstått det. Men så är han ju också en robot. Utan förmåga att sätta saker och ting i sitt sammanhang.  Men ni, Mr. Facebook, som ju ändå är en levande människa, och inte en robot, borde ha alla möjligheter i världen att kunna göra det.

Och ryktet om att tusentals människor skulle ha blivit blockerade på grund av att de också länkat till filmen, tror jag inte ett ögonblick på. Självklart är jag den enda som blockerats. Det verkar ju väldigt konstigt om ni skulle ha gjort samma misstag tusentals gånger. Eller… ?

Filmen

Filmen, som jag vid tre tillfällen länkade till (för ett år sen!) har en vinjett där man, om man tittar väldigt, väldigt noga, kan skymta några helt eller delvis avklädda personer från koncentrationslägren i Auschwitz respektive Rasbiologiska institutets arkiv.  Kan de ha varit denna nakenhet som Mr. Algoritm reagerat på?

Judar klädde man ju alltid av in på bara kroppen när de fördes till gaskamrarna. (Man klippte även av deras hår för vidare försäljning till perukmakare. Och drog ut deras eventuella guldtänder och sålde dem till guldsmeder.)

De som tvingades delta i Rasbiologiska institutets kartläggning av olika människotyper måste ju också, helt eller delvis, vara avklädda för att man ”i syfte att erhålla en vetenskaplig grund för rashygieniska åtgärder” skulle kunna mäta, fotografera och dokumentera deras kroppsdelar.

I vart fall innehåller länken inga som helst sexuella aktiviteter.

Fotot

Bilden (som jag efter att ni ignorerat mitt överklagande och efter anmodan från er tog bort från Facebook, också för ett år sen!) är från en pilgrimsresa till ett kloster i Assisi i Italien, som jag deltog i.

Jag var fattig som en kyrkråtta och hade inte råd att skaffa mig dyrbara trekkingskor, ryggsäck och friluftsbyxor från Naturkompaniet, som de andra pilgrimerna hade. Jag fick istället hålla till godo med en gammal sliten klänning från Indiska, ett par skor i plast med en liten klack på, en gammal handväska samt en resväska som jag hade hittat i ett soprum.

Det var därför jag postade fotot. För att jag inte såg ut som en traditionell pilgrim. Vilket jag tyckte var lite kul. Jag ville visa att man inte behöver se ut som en pilgrim, för att vara det.

I vart fall innehåller varken nakenhet eller sexuella aktiviteter.

Blockeringstiden. Hur lång är den? Egentligen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image012-1-400x282.png

Hur länge är blockeringen tänkt att gälla? 24 timmar, 7 dagar eller 3 dagar? Eller är det fråga om 24 timmar + 7 dagar + 3 dagar? Det vill säga 11 dagar sammanlagt?

Sen förstår jag inte notisen om att jag inte kan göra inlägg eller kommentera i 24 timmar om jag begår nya brott. Gäller det oavsett vilket brott jag begår? Ni brukar ju annars ha olika straffsatser för olika typer av brott.

Dessutom har jag inte begått nåt brott! För att en överträdelse ska betecknas som ett brott måste den finnas med i förteckningen över brott i Brottsbalken. Och överträdelser av Facebooks regler finns inte med i den företeckningen.

Därför utgår jag ifrån att ni omedelbart häver blockeringen. Blockeringen är ju totalt ogrundad. Och jag har inte brutit mot nån regel om nakenhet eller sexuell aktivitet.

Jag vill också passa på tillfället att föreslå att ni försöker lyfta in Facebook i 2000-talet, lämnar ert medeltida beteende och tillägnar er ett mer civiliserat kundbemötande. Jag skulle också vilja förslå att att ni lämnar in Mr. Algoritm för en genomgripande omprogrammering eller åtminstone låter honom genomgå en rejäl uppgradering. Så folk i framtiden inte behöva drabbas av samma misstag som jag.

Ha en fortsatt bra dag (som vi hälsar varandra i high tech-kretsar)!

Katarina Dahlbäck

https://www.facebook.com/katarina.dahlback